Om mig

Vem är jag och varför blev jag doula?

Jag heter Annelie och bor utanför Tierp med min familj som består av min partner, två barn, katter och hund. Graviditeter och förlossningar har alltid fascinerat mig men det var först när jag var gravid med mitt första barn som jag förstod hur häftigt det är. Vad kroppen kan åstadkomma! Mitt första barn föddes genom en kejsarfödsel på grund av tvärläge och den upplevelsen samt mötet med henne förändrade min syn på födande ännu mer. Jag förstod hur mycket det som händer i kroppen under graviditet och födande hänger ihop med det känslomässiga.

När jag blev gravid med vårt andra barn ville jag ge mig själv och min partner den bästa förutsättningen vid födseln. Vi anlitade en doula som förstod precis hur vi ville ha det och som fick min tilltro till kroppens förmåga att stärkas ytterligare. Den födseln var helt magisk och något som jag bär med mig resten av livet.

Jag är volontär på en kvinnojour och i det arbetet har jag fått se och höra hur stor skillnad tilltro, trygghet och stöd kan göra när man befinner sig i en utsatt situation. Jag drivs av övertygelsen att kvinnor måste få stöd i situationer när de inte alltid blir lyssnade på och får den stöttning de behöver. Därför vill jag stötta födande kvinnor att få föda på sina villkor.

Eftersom jag sett och vet hur mycket ett kontinuerligt stöd kan innebära före, under och efter en förlossning vill jag stötta andra och försöka bidra till att fler får en fin upplevelse av sitt barns födsel. Oavsett hur någon väljer att föda ska det finnas stöd hela vägen.

Våren 2021 utbildade jag mig till Föda-med-stöd-doula för Märta Cullhed (Föda med stöd) och Eva Grape Ersson (Medvind profylax). Jag har kunskap om det fysiologiska födandet, tekniker för andning och avslappning, massage och tryck samt olika positioner för kroppen före och under förlossningen.

Jag arbetar även som gymnasielärare och precis som jag brinner för mina elever och att stötta dem vill jag kunna stötta kvinnor och deras partner vid en av de största händelserna i livet.

Bekväm att doula på både svenska och engelska. Doular både par och självstående. Du/ni som person är i centrum och jag formar uppdraget efter dina/era önskemål. Jag tar uppdrag i och kring Uppsala, Gävle, Tierp och Sandviken.